Logo konvib-312

Redactioneel juni 2017

Soms komen er verrassende inzendingen toe bij de redactie. Zoals deze keer:‘Waarover dromen honingbijen?’ En wij die dachten dat enkel en alleen het menselijk brein tot dromen in staat was. We zijn nooit te oud om te leren.
Het laat mij niet los: waarover zouden bijen dromen? Naar alle waarschijnlijkheid over eindeloze drachtvelden met bloemen in alle geuren en kleuren. Landerijen en bossen overvloedig voorzien van nectar, stuifmeel en alles wat hun hartje maar lust. Wilgen, koolzaad, acacia’s, linden, kastanjes, klaver, heide, ... En ook heerlijke exoten, waarop ze driftig kunnen gaan feesten, tot ze er stoned van worden, of een burn-out krijgen. Iedereen krijgt dat tegenwoordig, Waarom bijen dan niet? Dat is nu in de mode.
Maar ze hebben ook rebelse dromen. Ze zijn niet meer tevreden met hun lot en ze krijgen nachtmerries van al dat imkergedoe. Ze koesteren plannen om in opstand te komen tegen hun slavendrijvende werkgever, de imker. Ze zijn dat eindeloos halen en opstapelen van nectar en stuifmeel meer dan moe. Ze voelen zich opgejaagd en gekortwiekt. Ze mogen zelfs niet meer zwermen. En koninginnen bevruchten mag ook al niet meer. Nochtans is dat een fundamenteel biologisch recht. Vooral de darren zijn in alle staten van verontwaardiging. Alle plezier is er vanaf. Ze hebben al een spandoek gemaakt in dikke, vette letters: WEG MET DE KUNSTMATIGE INSEMINATIE!
Met dreigende angels en antennes gaan ze de straat op en ze dreigen een nieuwe bijenbond op te richten, een bond die hun belangen echt verdedigt. Betogen en staken, dat lijkt nog het enige redmiddel te zijn. Dat hebben ze gelezen in de krant die de imker boven hun ramen gelegd heeft om hen willens nillens te verenigen met een vreemd, uitheems volk, dat nog bovendien een onverstaanbaar taaltje mummelde en ook nog een onuitstaanbare geur verspreidde.
Bijen dromen dus echt. Eventjes toch, want plots maakt mijn bedgenote me met een stevige por ongenadig wakker. Ze wil weten waarover ik aan het mummelen ben. Toch niet over de bijen? Ze kijkt me wantrouwig aan. Vrouwen zien en weten alles, zelfs je geheimste gedachten.

Dirk Desmadryl